exclusief verdeler van

solargardarmorcoatprofessionals choice
bestelonline
 
 

Rubenshuis te Antwerpen beschermt kunstwerken tegen invallend licht met SolarGard® glasfolie.
PDF - dit artikel in PDF


"Dankzij het gebruik van de Solar Gard® glasfolie hebben wij de unieke 17de-eeuwse sfeer teruggebracht in het Rubenshuis, zonder dat dit ten koste gaat van de waardevolle kunstwerken die er tentoongesteld worden."

Het 17de-eeuwse Rubenshuis te Antwerpen is nu niet meteen het gebouw waarvan je zou verwachten dat het met zonnewerende glasfolie is bekleed. Meestal wordt glasfolie geassocieerd met moderne kantoorgebouwen, die door hun grote glaspartijen al snel veranderen in gigantische broeikasten. Schijn bedriegt, want de plaatsing van glasfolie op de ramen van het Rubenshuis was wel degelijk een noodzaak vanwege een zeer specifieke behoefte en de oplossing is zeer succesvol gebleken. meer lezen...

 

Conserveren van kunstobjecten
In 1946 is de voormalige woning van Rubens - hij woonde er vanaf 1610 tot aan zijn dood in 1640 - gereconstrueerd. Het woongedeelte is voorzien van meubels uit zijn tijd en door schilderijen en authentieke kunstobjecten uit die periode heeft men de woning zo goed mogelijk teruggebracht naar de toenmalige inrichting. Ook de grote loodglasramen, zoals deze in de kunstkamer op het gelijkvloers, werden onder handen genomen - en daar zat nu juist het probleem. Toen deze ruimte ten tijde van Rubens als showroom gebruikt werd voor het tentoonstellen van afgewerkte doeken, was de mooie lichtinval een zegen, maar om de huidige tentoongestelde kunstobjecten te beschermen en conserveren, zijn deze loodglasramen niet meer van deze tijd. G.D., registrator van het Rubenshuis legt uit: “Om de tentoongestelde kunstwerken te beschermen tegen de warmte en het zonlicht, deed men in de zomer de luiken van de onderste ramen dicht. De bovenste ramen hadden geen luiken en werden afgedekt met gordijnen, maar omdat deze soms bewogen door de verwarming, gaf dit problemen met de alarminstallatie. Dit hebben we toen opgelost door een voorzetkader met doek voor de ramen te plaatsen, maar mooi was het niet. In 1998 heeft de voormalige conservator de gordijnen vervangen door plexiglas voorzetramen die bekleed waren met een UV filter. Op esthetisch vlak was dit al een opmerkelijk verschil, maar het was geen oplossing om de lichtinval en de warmtestraling te beperken. Bovendien was het materiaal zeer krasgevoelig en kwamen er blazen tussen het plexiglas en de film vanwege de temperatuurverschillen.”

Verminderde lichtdoorlaatbaarheid
Het klimatiseren van de Italiaanse vleugel, tijdens de voorbereiding van het Van Dyck-jaar in 1998, loste in dit deel van het Rubenshuis een groot deel van de problemen op. In de Vlaamse vleugel echter, was het om technische redenen niet mogelijk de verschillende ruimtes te klimatiseren. In de winter was de temperatuur redelijk stabiel te houden met de centrale verwarming, maar in de zomer bleef dit echter problematisch vanwege de grote temperatuurschommelingen. Onder impuls van mevrouw Wouters, de nieuwe conservator van het Rubenshuis, ging G.D. in 2005 op zoek naar een andere oplossing. Hij kwam in contact met Kris Vroman van Proglass, een bedrijf met jarenlange ervaring en gespecialiseerd in het plaatsen van zonnewerende glasfolies op gebouwen. Kris Vroman vertelt: “Toen ik in contact kwam met G.D. was ik aangenaam verrast, aangezien hij al vrij goed op de hoogte was van de technische aspecten en verschillende voordelen die zonnewerende glasfolies bieden. We moesten een oplossing vinden die warmtewerend was, de UV-straling tegenhield en de lichtdoorlaatbaarheid verminderde. Op zich een niet zo moeilijk gegeven, was het niet dat het karakter van het huis niet mocht worden gewijzigd. Bijkomend probleem was de bevestiging van de folie. Deze kon niet rechtstreeks op de ramen gekleefd worden, aangezien het hier om authentieke loodramen ging waar niet aan mocht worden geraakt.”

Loodglas met spiegeleffect
De mensen van het Rubenshuis besloten om met Kris Vroman in zee te gaan en begin 2006 kon het echte werk beginnen. Aangezien de film in verschillende uitvoeringen beschikbaar is en de een al meer spiegelend is dan de ander, wou men het effect daarvan controleren op het gebouw, want loodramen met metaalglans passen niet echt bij een 17de-eeuwse gebouw. Uiteindelijk is de keuze gevallen op het type Solar Gard® glasfolie met de beste specificaties voor de toepassing in het Rubenshuis. Er werd ook gekozen voor een oplossing met voorzetramen die zo dicht mogelijk tegen het loodglas werden geplaatst, waardoor de ingreep quasi onzichtbaar is voor de modale bezoeker. Omdat het hier om een oud gebouw gaat en geen enkel raam hetzelfde is, werden alle voorzetramen apart opgemeten en op maat gesneden. In het atelier van Proglass werden de voorzetramen vervolgens eerst geslepen en van folie voorzien, alvorens definitief geplaatst te worden in het Rubenshuis. In totaal zijn er 260 voorzetramen geplaatst en zijn alle permanente tentoonstellingsruimtes behandeld. In de Vlaamse vleugel is er een type glasfolie gebruikt dat nog 10% van het licht doorlaat. Voor de anti-chambre in de Italiaanse vleugel, is er echter een glasfolie gebruikt die slechts 7% van het licht doorlaat en dit vanwege de specifieke conserveringsbehoeftes van de in de vitrinekasten tentoongestelde boeken. Deze bevatten unieke prenten van triomfbogen en tonelen, die Rubens ontworpen heeft ter gelegenheid van de blijde intrede van kardinaal-infant Ferdinand op 17 april 1635 als nieuwe landvoogd van de Nederlanden in Antwerpen. Vanwege zijn complexiteit, heeft het gehele project, van opmeten tot plaatsen meer dan twee maand geduurd. In hetzelfde project heeft Proglass de door architect Beel ontworpen glazen constructie die voor het Rubenshuis staat en de ontvangstruimte en museumshop bevat, op sommige plaatsen bedekt met Clear Frost-film. Deze film creëert een gezandstraald effect en werd in dit geval tegen het raam achter de kassa gekleefd om de privacy van de winkelbediende te verhogen.

G.D. besluit: “Ons hoofddoel was het beschermen van de kunstwerken tegen lichtinval. Tijdens de openingsuren wordt een belichting met maximaal 250 lux op de schilderijen als aanvaardbaar beschouwd. Met deze glasfolie zijn ook temperatuurschommelingen fel verminderd en is de temperatuur is 10 à 15 procent graden lager in de tentoonstellingsruimtes. Dit maakt het voor zowel de bezoeker als de zaalwachters een stuk aangenamer. Bijkomend voordeel is dat de luikjes nu langer geopend kunnen blijven, waardoor er een betere synergie is met de mooi aangelegde binnentuin. Dankzij het gebruik van de Solar Gard® glasfolie hebben wij de unieke 17de-eeuwse sfeer teruggebracht in het Rubenshuis, zonder dat dit ten koste gaat van de waardevolle kunstwerken die er tentoongesteld worden.”

Meer informatie over de voordelen van Solar Gard® vindt u op www.solargard.com.

Over Solar GardŽ
Bekaert, www.bekaertfilms.com, is wereldwijd marktleider op het vlak van de ontwikkeling, productie en verkoop van speciale folies die worden gebruikt als zonwerende en veiligheidsfolies, alsook voor industriële toepassingen.

Bekaert levert oplossingen die tegemoetkomen aan behoeften op het gebied van veiligheid, beveiliging, het voorkomen van weerkaatsing, energiebesparing en het verminderen van de CO2-uitstoot. Ze beschermen voertuigen en gebouwen tegen zonnewarmte, filteren uv-licht en houden bij glasbreuk de glasscherven samen. De glasfolie van Bekaert wordt verkocht onder de merknamen Solar Gard®, Panorama®, Quantum® en Armorcoat® en wordt gedistribueerd via een netwerk van onafhankelijke, gecertificeerde dealers in meer dan 60 landen, alsook via 18 distributiecentra die eigendom zijn van het bedrijf.

Op de industriële markt levert Bekaert ultrageavanceerde onder vacuüm gesputterde, “wet coated” en gelamineerde flexibele filmproducten aan belangrijke OEM-fabrikanten over de hele wereld. Die worden gebruikt voor een brede waaier aan industriële toepassingen, onder meer in de elektronica-industrie, de medische sector, de grafische industrie en die van de beeldvorming, de automobielbranche en de ruimtevaartindustrie.

Bekaert Specialty Films LLC., met hoofdkantoor in San Diego, Californië, VS, is een dochteronderneming van Bekaert, een innovatie- en technologiegedreven onderneming die in 1880 werd opgericht in België en die wereldwijd een breed assortiment aan producten ontwikkelt, maakt en distribueert op het gebied van metaaltransformatie en deklagen. Bekaert (Euronext Brussel: BEKB) heeft nog altijd zijn hoofdkantoor in België en telt wereldwijd 19.300 medewerkers. Bekaert is aanwezig in 120 landen en realiseert jaarlijks een omzet van € 3,2 miljard, of meer dan $ 4 miljard.

Profiel
Bekaert (www.bekaert.com) streeft een duurzame rendabele groei na op basis van haar twee kerncompetenties, de geavanceerde metaaltransformatie en de geavanceerde materialen en deklagen. Bekaert wil wereldwijd haar positie als marktleider en technologisch leider versterken. De onderneming biedt haar klanten een hoge toegevoegde waarde aan dankzij een brede waaier van hoogtechnologische producten, systemen en diensten.
Bekaert (Euronext Brussel: BEKB), een onderneming gevestigd in Europa met hoofdzetel in België, telt 17 000 medewerkers. De onderneming realiseert een omzet van € 3 miljard en is aanwezig in 120 landen.

Geïnteresseerde journalisten kunnen contact opnemen met Duomedia Public Relations voor meer informatie op info@duomedia.com of 02/4548550. Meer foto’s op aanvraag beschikbaar.

zuurtags - reportage - tvbrussel

 

Rubenshuis Antwerpen
Meer lezen...

 

IPES gebouw St-Denijs Westrem
Meer lezen...

 

Koninklijke Vlaamse Schouwburg

 

NMBS Hasselt

 

St. Johns international school Waterloo

 

Fortis AG Roeselare

 
 

  © PROGLASS Belgium 2008 - info@proglass.be - www.proglass.be - ontwerp bthere.be